Perioscopejant amb: Molta Merda i FemLiteratura BCN

Tercera edició de la nostra secció “Perioscopejant amb…“, on busquem conèixer i presentar els blogs i petits mitjans que estan sorgint del Grau en Periodisme de la UPF. Avui, Cultura: Molta Merda i FemLiteratura BCN.

Molta Merda (@moltamerdaupf)

logo-molta-merda

“Molta Merda és un mitjà de comunicació que cobreix l’actualitat dels grups de teatre amateur de Barcelona que estan a la federació de grups de teatre amateur de Catalunya. No existeix cap blog que compleixi les nostres característiques, la competència més directe és el web de la federació”

El Guillem Fabo, el Pedro Ruiz i l’Adrià Laborda són els encarregats de Molta Merda, el mitjà especialitzat en grups de teatre amateur de Barcelona. La idea de crear un mitjà que cobrís aquest tipus d’oferta cultural va venir de la necessitat informativa d’un d’ells: l’Adrià forma part de l’Associació Teatral El Partiquí, i va ser ell qui va identificar la mancança informativa que existia en el sector. Dit i fet. Els tres van estar d’acord i Molta Merda va néixer.

Al blog hi ha una àmplia oferta periodística relacionada amb el teatre amateur: notícies sobre l’actualitat dels grups, programació de l’agenda dels propers espectacles, canvis de data, galeries de fotos i vídeos de les actuacions, entrevistes… A més, un dels avantatges que tenen és la facilitat d’accés que tenen als grups de teatre: “Fem una mena de simbiosi amb els grups de teatre, nosaltres parlem d’ells i ells ens donen ressò a través de les seves xarxes”. En aquesta simbiosi hi ha jugat un paper molt important la Federació de Grups de Teatre Amateur a Catalunya, ja que gràcies a la difusió que fan dels seus articles, ara són els grups de teatre els que contacten amb Molta Merda per aparèixer al blog, a diferència del principi, que eren ells qui havien de “perseguir” als grups.

L’organització i la planificació són clau en el funcionament de Molta Merda. Estableixen un Planning Setmanal i es reparteixen la feina entre els tres: el Guillem és l’encarregat d’enregistrar i editar vídeos, el Pedro pren el paper de Community Manager i s’ocupa de la difusió per les xarxes socials, i l’Adrià és el productor que manté el contacte amb els grups. Pel que fa a la redacció, tots hi participen, i segons la càrrega de feina que tinguin s’ho reparteixen d’una manera o una altra.

Per ells, el més complicat resulta ser la cobertura àmplia de l’actualitat, ja que hi ha caps de setmana que es representen quatre obres de teatre i no són suficients per a cobrir-les totes. En canvi, el contacte que mantenen amb els grups els proveeix d’informació constant, de manera que no han tingut massa problemes amb dotar al blog de contingut. Tenen canals de Youtube, Facebook, Instagram i Twitter, però segueixen pensant que la millor difusió és el boca a boca i compartir enllaços per WhatsApp.

equip-molta-merda
L’equip de Molta Merda: Guillem Fabo, Pedro Ruiz i Adrià Laborda

FemLiteratura BCN (@femliteratura)

logo-femliteratura

“FemLiteratura és un mitjà centrat en la difusió de tot el relacionat amb la literatura feminista en català a Barcelona: des de fer difusió d’actes o publicacions d’escriptores, com l’arribada al català i traducció d’autores internacionals o parlar sobre escriptors, actes o llibres que tractin la qüestió del gènere”

La Irene Riart, la Pilar Tomás i l’Oriol Jové són uns apassionats de la lectura. Quan van tenir l’encàrrec de posar en marxa un blog, van tenir bastant clar que el volien relacionar amb la lectura, i buscant un tema amb el qual relacionar-la, van acabar trobant-se amb el feminisme. I així és com va sorgir FemLiteratura, un portal dedicat a la literatura feminista de Barcelona.

Els continguts de FemLiteratura giren al voltant dels actes organitzats a Barcelona que tinguin relació amb la literatura i la qüestió de gènere. Compten amb una agenda on avisen amb antelació als lectors dels esdeveniments que es duran a terme, realitzen notícies prèvies als actes, cròniques posteriors amb continguts audiovisuals i sempre intenten realitzar una entrevista a algun dels protagonistes de l’acte. Segons ens expliquen, treballen amb una concepció “global i fragmentada” de les diferents informacions. D’un mateix acte treuen diversos continguts, ja que el seu objectiu és “aconseguir elaborar un bloc temàtic i monogràfic al voltant d’un sol concepte”.

Les fonts d’informació del blog han passat per una evolució: al principi, l’equip utilitzava l’agenda cultural de l’Ajuntament de Barcelona i les agendes de les biblioteques de Barcelona, però a mesura que van anar establint contacte amb diverses persones, les seves fonts van augmentar. Destaquen el paper de l’escriptora Maria Àngels Cabré, qui els ha proporcionat diverses fonts directes d’informació.

El disseny del blog, molt visual i amb el morat i el blanc com a colors principals, i la producció continuada i variada de continguts són els factors que l’equip de FemLiteratura creu que els fan destacar per sobre d’altres blogs. A més, no existia cap altre mitjà que cobrís la literatura feminista a Barcelona, de manera que creuen que han sabut ocupar un bon espai. El blog compta amb tres canals principals: Twitter, que és la xarxa social principal i la que genera més visites al blog; Instagram, que els serveix per establir contacte directe amb el públic, i Facebook, que és la que menys importància li donen, però que està vinculada amb el compte de Twitter, així que publica continguts de manera periòdica.

equip-femliteratura
Els membres de FemLiteratura BCN: Irene Riart (a dalt), Pilar Tomás (esquerra) i Oriol Jové (dreta)

Hi ha un comentari

Deixa un comentari